23
12.19

ОСНОВНІ ПОРАДИ ПРИ УКЛАДАННІ ДОГОВОРУ ОРЕНДИ ВІД ЮРИДИЧНОГО ВІДДІЛУ RDA

✅ Ознайомитись з документами, які підтверджують право власності на приміщення, перевірити орендодавця в Державних реєстрах. Рекомендується отримати витяг з Реєстру речових прав на нерухоме майно, з метою підтвердження права власності та наявності обтяжень (іпотек, заборон).

✅ Здійснити юридичну експертизу проекту договору.

Особливу увагу приділити умовам щодо:

  • орендної плати (можливості її підвищення індексації орендної плати та періодичності, прив’язки до іноземної валюти);
  • структури орендної плати;
  • обов’язків орендаря щодо приміщення (страховки, обладнання приміщення у відповідності з вимогами щодо протипожежної безпеки, невід’ємних поліпшень тощо);
  • підстав та механізму дострокового розірвання договору;
  • відповідальності сторін;
  • порядку передачі/повернення об’єкта оренди; механізму пролонгації договору, порядку укладення договору (попередній договір, основний договір, укладення єдиного договору на весь строку шляхом нотаріального посвідчення або укладення «каскадних» договорів оренди, наявність чи відсутність пільгового періоду для здійснення ремонтних робіт, порядок здійснення ремонтних (адаптаційних) робіт в об’єкті оренди.



✅ Якщо власник приміщення здає його в оренду через посередника - потрібна наявність письмової згоди орендодавця на укладення договору суборенди. Треба ознайомитись з договором оренди між власником та орендарем.



✅ Потрібно приділити особливу увагу до процедури підписання акту прийому-передачі. Зокрема, перед підписанням акту потрібно детально оглянути приміщення та стан комунікацій, вітрин (за наявності). Всі недоліки мають бути зафіксовані в Акті. Окрім того, якщо в приміщенні є прилади обліку - зафіксуйте в акті їх показники (переконайтеся, що прилади обліку нові/повірені).