18
09.20

Відкриття нового бізнес-центру Liner

У 2021 році в Києві відкриється новий бізнес-центр Liner. Тут буде майже 25 000 кв. м площі, система гнучких офісів, сучасна архітектура, новітні технології, дворівневий підземний паркінг, а також розвинена інфраструктура і зручна транспортна розв’язка.
 
На початку поточного року український забудовник Really Building в партнерстві з ізраїльською компанією SimpleInvest розпочав будівництво нового бізнес-центру Liner. Зведення БЦ класу В на вулиці Новокостянтинівській планується завершити вже в кінці 2021 року. В компанії Retail&Development Advisor, яка виступає консультантом і брокером проекту, поділилися ключовими подробицями і конкурентними перевагами майбутнього БЦ.
 
Слід зазначити, в даному проекті компанія RDA виконувала одразу кілька завдань. Зокрема, в її функції входили:
  • аналіз стану ринку комерційної нерухомості, аналіз ділянки під забудову, а також всіх інших факторів, що впливають на прийняття рішення по проекту;
  • предброкеридж;
  • попередня фінансова оцінка проекту, максимізація рентабельності за рахунок використовуваних концептуальних і архітектурних рішень.
«RDA – це професійна компанія, яка робить глибокий і розширений аналіз, а також надає широкий спектр інформації щодо учасників ринку. В результаті співпраці ми отримали багато корисних рекомендацій: починаючи від проектування і закінчуючи реалізацією проекту», – говорить керівник департаменту нерухомості компанії Really Building Анна Мурашенко.
За її словами, в результаті спільної роботи учасники проекту затвердили будівництво 12-поверхового бізнес-центру Liner загальною площею майже 25 000 кв. м. Орендна площа БЦ складе більше 17 400 кв. м, з яких 16 150 кв. м буде відведено під офісні приміщення та ще 1270 кв. м – під торгові. В рамках будівництва також буде обладнана дворівнева підземна парковка на 125 машиномісць.
 
Менеджер з офісної нерухомості RDA Володимир Коваленко додає, що БЦ буде реалізований в сучасній архітектурній концепції, з використанням новітніх інженерних технологій. При цьому, Liner має намір впровадити систему «гнучких офісів», яка дає низку переваг як орендарю, так і орендодавцю офісних площ. Серед них:
 
  • функціональне середовище та культура загального споживання;
  • мінімізація бізнес-ризиків, оптимізація витрат і гнучкості в плані розширення або зменшення площі;
  • оренда «офісу в офісі»;
  • оптимізація витрат на оренду офісної площі за рахунок невикористання загальних зон.
«Ринок офісної оренди трансформується, тому гнучкі рішення відіграють все більшу роль. Стрімкий розвиток сегменту гнучких офісів демонструє, що оператори швидко реагують на запити ринку, адже компанії все частіше віддають перевагу функціональності середовища і нетрадиційній формі оренди. Вона більш ефективна, оскільки пропонує гнучкий підхід до терміну оренди і розміру орендованих площ, і дозволяє швидко змінювати формат роботи в сучасному бізнес-середовищі», – говорить Володимир Коваленко.
 
За його словами, у зв’язку з глобальними економічними змінами в світі, зараз ринок комерційної нерухомості диктує новий попит. Більшість компаній відмовляються від офісів з великими площами (500-1000 кв. м), через що виник дефіцит на невеликі приміщення. Щоб відповідати потребам сьогоднішнього ринку, проект БЦ Liner передбачає планування від 50 кв. м.
 
Проект бізнес-центру, а також його розташування, забезпечать орендарів розвиненою інфраструктурою. У БЦ будуть функціонувати два закритих конференц-зали, в тому числі – з відкритою терасою площею понад 400 кв. м. Також в комплексі обладнають ресторан з терасою площею 700 кв. м, який розташується на першому поверсі будівлі. Крім того, для орендарів будуть працювати відділення банку і кур’єрської служби, а також інші сервісні оператори.
 
При цьому в найближчій доступності до БЦ знаходиться ціла низка професійних торговельних об’єктів (Gorodok Gallery, Рітейл-парк Петрівка, Blockbuster, Plazma та інші), гіпермаркети (Ашан, Епіцентр, Metro), невеликі роздрібні магазини та заклади громадського харчування.
 
Ще однією вагомою конкурентною перевагою БЦ стане безпосередня близькість до ключових транспортних розв’язок. Крім станції метро Почайна та багатьох зупинок громадського транспорту (як міського, так і приміського), неподалік від бізнес-центру знаходиться станція міської електрички Зеніт. Таким чином, у орендарів приміщень буде можливість дістатися до БЦ з будь-якої точки міста чи передмістя всього за 30 хвилин і без заторів.
 
Володимир Коваленко також звертає увагу на той факт, що в районі станцій метро Почайна і Тараса Шевченка вже працює ряд якісних об’єктів офісної нерухомості. У тому числі Торгово-офісний центр ЮГ, БЦ Форум Парк Плаза, БЦ Кінетик, БЦ Ріальто, БЦ Wave Tower та інші. Таким чином, цей район характеризується високою бізнес-активністю, що робить його привабливим як для орендарів офісних площ, так і для орендодавців та інвесторів в комерційну нерухомість. Орендні ставки (включно з OPEX) в зазначених БЦ коливаються від $14 до $22 за кв. м. При цьому планова орендна ставка в БЦ Liner в середньому становитиме $20 за «квадрат».
 
Варто відзначити, що партнери проекту вже розпочали продаж приміщень в майбутньому БЦ. Середня ціна на стадії будівництва – $2000 за кв. м. Таким чином офіс площею 50 кв. м буде коштувати близько $100 000. «При середній плановій ставці оренди в $20 за кв. м ($1000 за 50 кв. м на місяць або $12 000 на рік), при покупці нерухомості на стадії будівництва інвестор зможе отримувати від 12% річних і вище», – уточнює Коваленко.
 
В той же час, за умови стабільної політико-економічної ситуації інвестори зможуть розраховувати на значне зростання прибутковості в майбутньому. У 2018-2019 роках орендні ставки на столичному ринку офісної нерухомості демонстрували позитивну динаміку. Так, максимальна місячна орендна ставка в класі А в 2018 році досягла $29 за кв. м, збільшившись на $1 за кв. м, а в класі В за цей же період вона зросла на цілих $6 за «квадрат», досягнувши докризового рівня в $23 за кв. м.
 
«Причиною такого зростання стали високий попит на тлі вкрай обмеженої нової пропозиції якісних офісних площ на ринку Києва. Незважаючи на те, що в 2018-му в столиці було введено в експлуатацію кілька великих БЦ, обсяг чистого поглинання офісних площ склав 139 000 кв. м, досягнувши максимального значення за останні 10 років. У 2019-му ця тенденція продовжилася і обсяг угод досяг 168 000 кв. м, що дозволило минулому року стати одним з кращих для ринку офісної нерухомості країни за всі 28 років його існування. Зрозуміло, епідемія COVID-19 внесла свої корективи: на початку карантину багато компаній заморозили розвиток і оптимізували витрати. В результаті попит перемістився на якісні невеликі приміщення, що також сприятливо позначається на інвестпривабливості БЦ Liner».